Heiliger dan de paus?
home info publicaties zoeken



Status: Net opgestart     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2001-09-12   




Heiliger dan de paus?


Er is een bekend gezegde "je moet niet heiliger zijn dan de paus".
Mijn reactie hierop is: is de paus dan dood? Het is namelijk zo dat dood zijn een noodzakelijke voorwaarde is om heilig te kunnen zijn (1). Van onzin gesproken, die kan tellen. Dat heb je wanneer je religie in regels en wetten probeert te duwen.

Wat zou Jezus hierover zeggen? Even opzoeken:

Zijn discipelen zeiden hem: Vierentwintig profeten hebben gesproken in Israël en allen hebben door u gesproken.
Hij zei hun: Hem die levend voor u staat hebt gij verlaten en gij hebt over doden gesproken.
Het evangelie van Thomas * , logion 52


Naar mijn mening is er niets mis met levende heiligen, ook al zijn ze gestorven, maar liever geen dode.
Het overgrote deel van de biografieën (levensbeschrijvingen) van heiligen in de Rooms-Katholieke Kerk (2) zijn "aangepast" om in het vrome kader te passen; hiermee zijn levende mensen tot dode gemaakt.
Mani *, en nog anderen, had het over "Jezus, de Levende".

Wie is de grote moordenaar die van levenden doden maakt? Het (lagere) denken, het verstand. Het is ditzelfde verstand die structuren en wetten maakt (3) en zegt: om officiëel-kerkelijk heilig verklaard te kunnen worden moet je dood zijn. Het verstand, het (lagere) denken, het ego zijn allen dood, niet gestorven, ze hebben nooit geleefd, alleen weten ze het niet en ze zijn ook niet in de mogelijkheid om het te weten.

Heiliger dan de paus? Ik ben alvast niet geïnteresseerd.
Laat heilig zijn - heel zijn, geheel zijn, één zijn - heilig zijn, en laat dat officieel-kerkelijk gedoe achterwege, en het probleem is opgelost (4).
Dit beeld is bruikbaar als schoolvoorbeeld van wat (echt) leven is en wat dood is.



(1) Althans om officiëel-kerkelijk heilig genoemd te mogen worden. Je mag slechts heilig genoemd worden na een officiële heiligverklaring.
De kern van de zaak is uiteraard dat er enerzijds écht heilig zijn bestaat en anderzijds officieel-kerkelijk.

(2) In dit artikel heb ik het alleen over de RKK *, maar vrij waarschijnlijk kan je over andere maanreligies * net hetzelfde zeggen.

(3) Zie o.a. het artikel rond zonreligies en maanreligies.

(4) Was het maar zo éénvoudig hoor ik verzuchten. Het probleem waar de RKK voor staat - voor zover ik het zie - is het volgende: mensen die eerder "de volkse kerk" volgen hebben nood hebben aan voorbeelden. Aan deze verzuchting geeft de RKK toe, maar zij kiezen dan voor "dan liever officiële heiligen dan om het even wie te vereren".
Het was bij de aanvang van de kerstening in West-Europa al mis: de mensen namen het Christendom aan, maar behielden hun Keltische en Germaanse gebruiken. Wat wel en wat niet vereerd mocht worden, werd dan in wetten gebetonneerd.



Printvriendelijk